środa, 4 listopada 2015

Tarta z porem i ziemniakami i BIO Tofu wędzonym i kilka informacji.

Hej kochani!!
Zanim przejdziemy do przepisu mam informację :) Trochę (bardzo) się stresuję ale jednocześnie jestem bardzo podekscytowana gdyż ruszyłam z zapowiadanym od jakiegoś czasu Psim Projektem. Blog CanisBonus już istnieje. Istnieje również Fejsbukowy Fan Pejdż, który oczywiście polubiajcie tłumnie i zapraszajcie proszę znajomych. Na razie pustka na blogu i wieje nudą ale notki potem się rozkręcą, zrobią się baaaardzo ciekawe i merytoryczne.
Żeby Was zanadto nie zadręczać przejdę od razu do przepisu. To przedostatni przepis z użyciem BIO Tofu firmy Polsoja. Tym razem użyłam wędzonego BIO Tofu. Smak wędzonki idealnie pasował do tarty. Tak idealnie, że następnego dnia znowu popełniłam tę tartę ;)
Do przygotowania tej pyszności będziemy potrzebować:


  • ciasto do tarty z Waszego przepisu (przyznaję się bez bicia, że użyłam gotowego z Biedronki)
  • 1 kostka BIO Tofu wędzonego
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 pory (tylko białe części)
  • 3/4 szklanki sojonezu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • czosnek



Formę do tarty wykładamy ciastem (pójdę do piekła za tego gotowca) i nakłuwamy je widelcem. Pora kroimy w talarki. Ziemniaki obieramy i również kroimy w plasterki (w miarę cienkie). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ziemniaki i pora. Podsmażamy a potem zalewamy wodą i solimy. Dusimy póki ziemniaki nie będą al dente a woda całkiem nie wyparuje. Wtedy dodajemy pieprz i tymianek i przekładamy masę do garnka. BIO Tofu wędzone dokładnie ugniatamy widelcem i dodajemy do garnka z porem i ziemniakami. Zalewamy sojonezem i dokładnie Mieszamy. Powstałą masę przekładamy na ciasto, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu gdy ciasto na brzegach się zarumieni. 



Tarta jest bardzo sycąca i obłędnie pyszna. Tymianek bombowo podkręca smak i świetnie komponuje się z ziemniakami. 
Z recenzji Polsoji została mi tylko jedna notka a potem czeka Was recenzja Gdańskiej Burgerowni, która niedawno znacznie poszerzyła swoją działalność :) Zaglądajcie i komentujcie. A jeśli macie psiaki to nie zapominajcie o moim drugim blogu :) 


3 komentarze:

  1. Brzmi mega prosto i pysznie.
    To w Biedrze jest jakieś specjalne ciasto na tartę, czy to po prostu francuskie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było takie specjalne z okazji tygodnia francuskiego. Niestety już go nie ma :(
      Faktycznie tarta jest bardzo prosta i strasznie pyszna. I zastanawiam się właśnie jak by smakowała na cieście francuskim. Muszę spróbować zrobić.

      Usuń
    2. gotowcowe ciasto do tart bodajże z Delecty było dobre, ale nie jestem pewna czy skład jego jest akceptowalny, obadaj przy okazji :)

      Usuń